Wat is een Virtual Assistant?

Wanneer ik aan iemand vertel dat ik ben gestart als Virtual Assistant, krijg ik vaak de vraag wat dat nou precies is. In deze blog leg ik je graag uit wat ik onder deze term versta. Omdat het een heel breed beroep is, kan het zijn dat elke VA een andere omschrijving geeft. Wat mij betreft zijn er eigenlijk geen foute antwoorden, maar gaat het er meer om wat je wilt uitstralen en overbrengen aan je klanten.

Mijn belangrijkste doel is om gepassioneerde ondernemers te helpen met het terugvinden van focus. Ik wil ze helpen om weer tijd vrij te maken voor dromen en ambities en terug te gaan naar de basis: doen wat je leuk vindt en energie krijgen van je ‘core business’. Op deze manier kunnen we er samen voor zorgen dat jouw bedrijf (nog verder) kan groeien. Dit kan zijn in de vorm van administratieve, technische of creatieve assistentie, maar dit klinkt zo statisch. Ik omschrijf het liever als werkzaamheden waar een ondernemer geen zin, geen tijd, of simpelweg geen verstand van heeft uit handen nemen. Ik ontzorg (wat trouwens volgens de spellingscontrole geen officieel werkwoord is, raar!). Of natuurlijk gewoon iemand die ervoor zorgt dat je er wél een keer bij kunt zijn op de vrijdagmiddagborrel, en dat je niet nog heel even wat administratie moet verwerken.

Klinkt ideaal. En dat is het ook.

office supplies

Meer dan een secretaresse

Veel mensen denken dat een Virtual Assistant een veredelde secretaresse is, maar eigenlijk werkt een VA eerder naast de ondernemer dan onder de ondernemer. Je zou kunnen zeggen dat een VA meer een sparringpartner is, of een sidekick. Iemand waar je op terug kunt vallen op het moment dat het je even te veel wordt, of wanneer je de focus op wat echt belangrijk is dreigt te verliezen. Een VA kan je helpen met je communicatie naar klanten toe, het lanceren, bedenken of uitbreiden van producten en diensten en het stroomlijnen en automatiseren van bedrijfsprocessen. Maar ook kleinere werkzaamheden zoals het maken van een Powerpoint presentatie (zodat jij nog even je presentatie uit je hoofd kan leren en die kaartjes niet hoeft te gebruiken).

Het beroep Virtual Assistant behoord volgens www.nationaleberoepengids.nl tot een van de snelst groeiende beroepen in Nederland:

‘We hebben het hier niet over Siri over een ander softwareprogramma, dit type Virtual Assistent is een echt mens. Deze Virtual Assistent werkt alleen op afstand voor de opdrachtgever en is eigenlijk de secretaresse die alleen via telefoon, chat of mail bereikbaar is. We zien binnen de secretaressefunctie terug dat een manager of ondernemer toch ook een sparringpartner of feedback nodig heeft. Veel Virtual Assistants vervullen tegenwoordig diezelfde rol voor de opdrachtgever. De Virtual Assitant kan de opdrachtgever bijvoorbeeld begeleiden met (online) marketing, communicatie, lanceringen van producten en diensten, stroomlijnen en automatiseren van bedrijfsprocessen, inrichten van online academies, webdesign, finance en nog veel meer. Menig Virtual Assistants is zelf ondernemer en begrijpt zodoende wat de opdrachtgever nodig heeft en tegen aan loopt.’

Maar wat doet een VA dan precies?

Het werk van een Virtual Assistant is onwijs divers. Misschien vindt een ondernemer het fijn om 1-2 uurtjes per week geholpen te worden bij de administratie, maar het kan ook zijn dat ze voor consistent 10 uur per week hulp nodig hebben. En dat is het fijne van het werken met een Virtual Asisstant; de ondernemer bepaalt wanneer in in welke mate er hulp nodig is.

Ook de werkzaamheden zijn heel divers. Over het algemeen zijn het voornamelijk administratieve en secretariële taken. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van een inbox of het beheren van een agenda. Maar ook het ontwerpen en versturen van een nieuwsbrief, sociale media beheren, web design, editing, dataverwerking, reizen boeken, presentaties maken, helpen bij de boekhouding, en ga zo maar door. Voor mij is het allerbelangrijkte dat de ondernemer er beter van wordt. Ik ga graag het gesprek aan om uit te zoeken wat er precies nodig is, zodat ik mijn diensten hierop kan aanpassen. Wil je weten wat ik op dit moment aanbied? Klink dan hier.

Is werken met een Virtual Assistant iets voor jou?

Om te bepalen of een Virtual Assistant iets voor jou is, wil ik dat je jezelf de volgende vragen stelt over je laatste werkdag:
1. Heb ik mij vandaag beziggehouden met wat ik leuk vind en waar ik goed in ben?
2. Had ik een aantal werkzaamheden uit kunnen besteden, zodat ik zelf meer tijd had voor mijn ‘core business’ of mijn klanten?
Als je op vraag 1 ‘nee’ hebt geantwoord en/of op vraag 2 ‘ja’, dan denk ik dat je er goed aan doet om een VA in te huren. Zelfs al is dit maar voor een paar uur per week. Wanneer jij meer werkgeluk kan creëren, word je als ondernemer blijer, worden je klanten blijer en zal je onderneming groeien. Laten we samen meer tijd vrij maken voor nieuwe ambities en doelstellingen.

Daarnaast zul je de effecten ook merken in je privéleven. Hoe fijn is het als je op een doordeweekse avond of in het weekend niet nog even je laptop open hoeft te doen om een mailtje te tikken of nog wat administratie te doen? Deze tijd kun je veel beter steken in een heerlijk koken voor je partner of het kijken van een goede film (Netflix bingen of gewoon lekker op tijd naar bed gaan is ook toegestaan).

Ben je nog steeds niet helemaal overtuigd? Laten we dan eens een geheel vrijblijvend gesprek inplannen. Ik leg je graag uit hoe ik je kan helpen en wat het je op levert. Klik hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *