5 tips voor thuiswerken

Thuiswerken wordt steeds meer de norm. Bij elke persconferentie van onze MinPres horen we het weer: ‘werk zo veel mogelijk thuis’. Voor sommige mensen is dit geen enkel probleem. Zij werkte al thuis of vinden het niet moeilijk om zich aan te passen. Voor anderen kan dit lastiger zijn. Bijvoorbeeld omdat een partner ook thuis werkt, de kinderen (weer) thuis zitten of omdat ze niet goed hun rust en daardoor hun concentratie kunnen vinden. Als je het aan mij vraagt denk ik dat thuiswerken ook na de Corona crisis steeds meer tot de mogelijkheden hoort. In deze blog geef ik je 5 tips voor thuiswerken. Misschien lijken ze in eerste instantie vanzelfsprekend, maar ik spreek uit ervaring dat het soms lastig is je hier aan te houden.

1. Doe alsof het een normale werkdag is

Zet je wekker, ga douchen, kleed je aan. Oftewel: doe alsof het een normale werkdag is. Wanneer je direct uit bed, in je pyjama achter je laptop gaat zitten, (of nog erger, je laptop erbij pakt terwijl je nog in bed ligt) heb je niet dezelfde energie dan wanneer je je normale ochtendroutine volgt. Als je normaal gesproken om 09:00 op kantoor bent, probeer dan ook om 09:00 aangekleed (en met een goed ontbijt op) achter je laptop te gaan zitten. Je zult zien dat je de rest van de dag productiever bent, en je meer het gevoel hebt dat je echt aan het werk bent.

2. Creëer een fijn plekje

Niet iedereen heeft de luxe van een thuiskantoor; een aparte kamer met een groot bureau, dubbel scherm, luxe bureaustoel en een deur die dicht kan. Daarom is het belangrijk om voor jezelf een plek te creëren waar jij rustig kan werken. Dit kan aan de keukentafel zijn, maar haal dan alle spullen die zouden kunnen afleiden even weg. Denk bijvoorbeeld aan de fruitschaal, de krant, kandelaars en andere kleine rommel. Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd. Zorg dat je een goede stoel hebt waarbij je niet onderuitgezakt zit. Reguleer de temperatuur in huis (niet te warm, niet te koud) en zorg dat je voldoende licht hebt.

Wanneer je in loondienst bent kun je via je werkgever vaak producten vragen om het thuiswerken fijner te maken. Denk bijvoorbeeld aan een tweede scherm, een ergonomische muis, laptop standaard of bureaustoel. Neem eventueel contact op met je werkgever wat de mogelijkheden zijn hiervoor. Ben je zelfstandig ondernemer? Kijk dan even op mijn favorieten pagina voor spullen die ik graag gebruik!

Sam Verlaat laptop

3. Mute je telefoon

Afleiding is (voor mij) één van de grootste valkuilen van het thuiswerken. Waar je op kantoor je (privé)telefoon vaak in je tas of in je jaszak hebt zitten, heb je die thuis natuurlijk gewoon bij de hand. Het is zo verleidelijk om toch even op dat appje van je vriendin te reageren, of aan je moeder te bevestigen dat je dit weekend komt eten. Ik raad je daarom aan om je notificaties op stil te zetten. Op deze manier wordt je niet afgeleid en kan je je volledig focussen op je werk. Wanneer je dan even pauze neemt (zie punt 4), kun je je telefoon er uiteraard weer bij pakken.

4. Pak je pauze

Weer iets wat logisch klinkt maar wat soms lastig is: pak je pauze. Omdat je thuis waarschijnlijk minder afgeleid wordt door collega’s die even samen een kop koffie willen drinken, rondje willen lopen of even willen kletsen, is de kans groot dat je je eigen pauzes vergeet. Het beste is om minimaal om de twee uur even 10 minuten pauze te nemen. Zet bijvoorbeeld een kop koffie of thee, loop even een rondje door het huis, doe wat strekoefeningen (of, als het echt nodig is, draai even een wasje). Neem in elk geval één keer per dag een langere pauze van minimaal een half uur, bijvoorbeeld tijdens de lunch. Op die manier houd je je concentratie hoog en kan je ook echt je dag volmaken.

5. Ga naar buiten

Heel belangrijk! Normaal gesproken zou je minimaal twee keer naar buiten gaan om naar je werk toe te gaan en weer naar huis. Als je thuis werkt hoeft dat natuurlijk niet, dus is het heel belangrijk dat je voor jezelf een momentje maakt om even naar buiten te gaan. Je kunt bijvoorbeeld voordat je begint met werken even een korte wandeling maken, tijdens je pauze of wanneer je klaar bent aan het eind van de dag. Bij de ANWB kun je veel inspiratie vinden voor wandelingen bij jou in de buurt, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een ommetje maken. Je zou ook de benenwagen kunnen pakken waar je normaal op de fiets zou springen. Bijvoorbeeld wanneer je boodschappen gaat doen. Kortom, genoeg manieren om toch even een frisse neus te halen!

Hoe gaat het thuiswerken bij jou? Heb jij meer tips of loop je ergens tegenaan? Laat het me weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *