4 gratis programma’s voor ondernemers

Bijna 3 maanden geleden schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel. Ik had helemaal geen ervaring met ondernemen, dus alles was voor mij nieuw. Van klanten vinden tot administratie bijhouden en van mijn eigen website bouwen tot mijn huisstijl ontwerpen. In de start periode ben ik op zoek gegaan naar programma’s die mijn dagelijkse werkzaamheden makkelijker maken. In deze blog deel ik 4 gratis programma’s voor ondernemers. Bijna alle programma’s hebben betaalde abonnementen, maar vaak zijn de gratis versies al heel handig en bieden ze veel mogelijkheden.

1. Trello

Wauw, wat een topprogramma! Met Trello kun je to-do lijstjes maken. Je kunt verschillende ‘borden’ maken. Bijvoorbeeld klanten, doelstellingen en dagelijkse taken. Binnen een bord maak je kolommen, waarin je taken (kaarten) kunt zetten. Je kunt taken van de één naar de andere kolom verplaatsen afhankelijk van de status. Je kunt de kaarten kleuren geven (categoriseren), notities, checklists of een vervaldatum toevoegen of een bijlage uploaden. Hieronder vind je een simpel voorbeeld, maar de mogelijkheden zijn oneindig!

Trello

Zijn je to-do lists zo lang dat je het overzicht niet meer hebt en wil je graag wat taken uitbesteden? Lees dan eens mijn blog over de voordelen van een Virtual Assistant. Daarnaast kun je de Uitbesteed Matrix invullen om te kijken welke taken je eventueel kunt uitbesteden.

2. Later

Met Later kun je je sociale media vooruitplannen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een hele maand posts maken en Later plaatst ze dan op het moment dat jij van tevoren hebt ingesteld. Het kost misschien eerste even wat tijd, maar het voordeel hiervan is dat je meer tijd hebt voor overige taken zonder continue bezig te zijn met online zichtbaarheid. Met de gratis versie kun je één set socials toevoegen (Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest) en kun je 30 posts vooruit plaatsen.

3. Google Analytics

Wanneer je een website hebt kan ik dit zeker aanraden! Met je Google account link je je website met Google Analytics. Vervolgens wordt al het verkeer en alle interacties op je website gemeten en opgeslagen. Je kunt kijken hoeveel bezoekers je op dit moment hebt, je gisteren had, afgelopen week of de hele maand. Je kunt zien welke pagina’s het populairst zijn en hoe bezoekers op je website terecht zijn gekomen (bijvoorbeeld via Google of een link op social media). Ook laat Google Analytics zien wat de cijfers zijn in vergelijking met een andere tijdperiode. Hierdoor kun je voor jezelf inzichtelijk maken welke acties ervoor zorgen dat je meer bezoekers op je website hebt.

Heb je een WordPress website? Dan kun je de plugin MonsterInsight downloaden en heb je gegevens direct inzichtelijk aan de achterkant van je website.

4. Canva

Mijn absolute favoriet! Inmiddels heb ik de betaalde versie van Canva, omdat ik het bijna dagelijks gebruik. Alleen biedt de gratis versie ook heel veel mogelijkheden. Met Canva kan je op een hele makkelijke manier Grafisch Vormgever spelen. Zo kun je logo’s maken, social media posts, posters, CV’s, werkbladen, mindmaps, roosters, menu’s en nog veel en veel meer. Eigenlijk zijn alle opties beschikbaar in de gratis versie alleen heb je gewoon meer keuze in de betaalde. Je kunt je eigen foto’s en afbeeldingen uploaden om die te verwerken in je ontwerp en je kunt je ontwerpen opslaan in verschillende mappen op de website. Canva heeft heel veel sjablonen die je kan aanpassen naar wens, maar je kunt de sjablonen ook gebruiken zoals ze zijn. Mijn Instagram en Pinterest posts zijn gemaakt met Canva, dus neem eens een kijkje!

Ik hoop dat je iets hebt aan deze 4 gratis programma’s voor ondernemers!

Welke programma’s gebruik jij al en welke programma’s zijn voor jou onmisbaar? Als je meer informatie wilt of wilt weten hoe ik je kan helpen met bijvoorbeeld een website, neem dan contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *